Restauracja przy Rynku

Aby w pełni wydedukować sedno stereotypowej kuchni polskiej należy pochylić się nad jej historią. Kuchnia polska w średniowieczu opierała się na daniach z artykułów rolnych (proso, żyto, pszenica), mięs zwierzaków dzikich oraz zwierząt gospodarskich – do tego warto dołączyć owoce, zioła i przyprawy lokalne. Znana była w głównej mierze z obfitego użycia soli oraz stałej obecności kaszy. Do tego picie piwa jako bazowego napoju (w przeciwieństwie do rozprzestrzeniania się popularności wina w południowej i zachodniej Europie) była pospolita dla krajowej kuchni średniowiecznej. Piwo i miód pitny były najpopularniejszym napojem przez wiele lat, lecz z w pewnych momentach pojawiło się także oraz wino, przywożone po największej części z Śląska oraz Węgier.

kuchnia polska Kraków

Charakterystyka stereotypowej kuchni polskiej
•    Kroniki średniowieczne prezentują kuchnię polską jako wybitnie ostrą, z rozległą ilością mięsa oraz kasz.
•    Rzeczywiście, średniowieczna kuchnia polska stosowała olbrzymie ilości przypraw (w porównaniu z innymi krajami Europy), przede wszystkim pieprz, gałkę muszkatołową i jałowiec.
•    To właśnie dzięki bliskiej współpracy handlowej pomiędzy Polską a krajami Orientu, ceny przypraw były niższe w Polsce aniżeli w wielu innych krajach – w takim razie mogliśmy sobie na tę przyjemność znacznie bardziej pozwolić.
•    Do dzisiejszych czasów zachowywały się wspomnienia aromatycznych, gęstych i niezwykle pikantnych sosów polskich.

Restaurants in Main Market

   

Staropolska sztuka kulinarna – smaki oraz kompozycje
Staropolska kuchnia – najstarsza i w największym stopniu tradycyjna – specjalizuje się w daniach mięsnych oraz zbożowych (pierogi, kaszę, pierogi), artykułach takich jak grzyby, owoce, zioła, wieprzowiny (w tym gotowane mięso oraz kiełbaski), ryby słodkowodne, wypieki (chleb, ciastka), desery, wódki oraz likiery owocowe. Typową cechą kuchni polskiej jest wiele typów zup z lokalnych warzyw, owoców, zbóż i produktów mięsnych.
Przyprawy sztampowe dla polskiej żywności to chrzan, koperek, jałowiec, pieprz, kwaśna śmietana, ser z twarogiem. Wśród warzyw oraz owoców najpopularniejsze w szablonowych daniach są: buraki, ogórki, kapusta, jabłka, wiśnie i czereśnie, jagody, agrest i inne środkowo-europejskie szablonowe przysmaki. W historii polskiej kuchni wolno również odnaleźć dzikie rośliny, takie jak szczaw, młody burak zielony, mniszek czy nawet pokrzywy.

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *