Pizzeria w Krakowie

Dla większości ludzi na całym globie, Włochy są bliskoznacznikiem makaronu, pizzy i wina! Włochy słyną również z artystów, takich jak Michelangelo lub Leonardo da Vinci, jakkolwiek równie odpowiednio kultowe są z pysznej kuchni. Tak więc, będąc we Włoszech, wolno z rozkoszą zanurzyć się w pysznych potrawach, żeby następnie ogłosić, że nigdzie indziej na świecie nie ma tak dobrego pożywienia – jak naturalnie we Włoszech.

kuchnia włoska Kraków

   

Zbieżność kultur
Kuchnia włoska ma dzisiaj rewelacyjną tożsamość. Mimo to ta kuchnia istotnie ewoluowała z kilku innych kuchni, w tym starożytnej kuchni rzymskiej, greckiej oraz etruskiej. Przez lata kuchnia ta stawiała na różnorodne składniki oraz style gotowania i ewoluowała w coś całkiem innego. Na przykład niektóre z najbardziej popularnych składników, takich jak pomidory, papryka, kukurydza oraz ziemniaki użytkowane w potrawach włoskich zostały wprowadzone dopiero w XVIII wieku.

Istotna filozofia kuchni włoskiej

•    Dwie ideologie, jakie stanowią podwalinę kuchni włoskiej, to jego prostota i pasja i na tym przede wszystkim opiera się miłość do włoskich potraw.
•    Większość włoskich potraw jest przygotowywanych z ledwo czterech do ośmiu składników.
•    Nacisk kładzie się zawsze na jakość wykorzystywanych składników, a nie na ilość lub też skomplikowane techniki gotowania.

Co szczegółowo ubóstwiamy we włoskiej kuchni? Wysokiej jakości składniki!

•    Oprócz kolosalnej różnorodności makaronów, dwie nadrzędne składniki kuchni włoskiej to wino oraz sery.
•    Szeroki wybór serów, takich jak Parmigano-Reggiano, Gorgonzola lub Fontina d’Aosta jest szeroko stosowany w włoskich potrawach.
•    We Włoszech ser jest ogólną częścią dania, a nie jedynie akompaniamentem.

Kultura pożywienia – również do pokochania!
Włochy są znane ze swojej silnej kultury rodzinnej. W większości wypadków posiłki są długie, bo uważane są za istotny czas spędzany z bliskimi. Posiłki zaczynają się od apertitivo bądź też przystawek. Następnym posiłkiem są potrawy z antipasto spożywane przed głównymi posiłkami. Później zachodzi „primo”, innymi słowy włoski odpowiednik pierwszego dania głównego. Składa się z makaronu, risotto, zupy oraz gnocchi. Po pierwszym daniu jest drugi nazwany „Secondo” i składa się z mięsa i ryb. Następną pysznością jest Contorno np. gotowane warzywa i sałatki. Contorno może być podawane razem z daniem głównym.

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *