mięso sezonowane Kraków

Najlepszą wskazówką na dobranie wina do włoskiego makaronu jest… odrzucenie makaronu i zwrócenie uwagi na sos. Makaron jest najzwyczajniej w świecie brezentem dopełniającym towarzyszące mu składniki. Na przykład branża Apulian rigatoni jest chłopskim, pomidorowym daniem. Tego rodzaju potrawa potrzebuje wina, który znakomicie połączy się z wypiekanym pomidorem i czerwonym mięsem. Jeżeli sądzisz o czerwonym winie, masz rację, jakkolwiek które z nich będzie w najwyższym stopniu profesjonalne? Na ogół jest tak, że najodpowiedniej dopasować wino z tego samego regionu we Włoszech z jakiego tradycyjnie wywodzi się danie – tu mogłoby się spowodować dla przykładu wino o nazwie Primitivo, które ma potężny aromat wygrzewających się w słońcu czerwonych jagód, jak też jest o słusznej strukturze pasującej do dania.

kuchnia włoska Kraków

Recepta na sos pomidorowy do makaronu
•    Sosy na bazie pomidorów są mocno kwaśne i niejednokrotnie mieszane są z bogatymi, czerwonymi mięsami.
•    Z powodu kwasowości w pomidorach, najważniejszym rozwiązaniem jest wino czerwone. Jest co niemiara przeróżnych odmian winogron (i mieszanek), jakie będą szczęśliwie wypełniać tę rolę.
•    Jeżeli do takiego włoskiego makaronu doda się trochę więcej bogactwa składników (mięso, śmietana) można trochę o wiele bardziej poszaleć.
•    Polecane tutaj jest wyżej wspomniane Primitivo, jednak także Sangiovese, Negroamaro, lub również Nero d’Avola.

Co do pasty z sosem serowym?
Trudno jest odnaleźć wino, jakie nie smakowałaby dość porządnie z serem, w takim razie zamiast tego poprawniej pomyśleć o dobraniu należytego jako o okazji do tego, by spróbować nieco o wiele bardziej wymyślnych trunków bazując na ich fakturze. Na przykład białe wino o mocnym smaku, takie jak włoski Trebbiano bądź Chardonnay stworzy spójną parę z takim makaronem oraz podkreśli smakowitość sera. Oprócz tego lżejsze czerwone wina z są kolejnym znakomitym kompanem z intensywnym makaronem z dodatkiem twardego sera, zwłaszcza jeśli w sosie są grzyby czy też warzywa korzeniowe. Oto kilka opcji, których warto spróbować: jeśli chodzi o wino białe Trebbiano di Lugana lub też Ribolla Gialla, a jeżeli chodzi o czerwone Nerello Mascalese, Pinot Noir czy też Sangiovese.

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *